17 Mayıs 2013 Cuma

Tuvalet Eğitimi Zamanımız Geldi mi? Gelmedi mi?

Yaklaşık 2 haftadır Doruk'un tuvalet eğitimine başladık.. İlk aşamayı daha hafif geçiyoruz tabii ki. Çünkü şuan Doruk ne olduğunu algılamaya çalışıyor. Ve çoğu zaman da bezimi bağla diyor. Doğal olarak bu aşamada, annelik vazifelerim ile vicdanım çelişmeye başlıyor. Acaba biraz daha beklemeli miydim? Zorlamak ne kadar doğru? Tuvalet için acaba kendisi hazır mı? Zira kendini bana ifade edemeyeceği için onun da hazır olup olmadığını anlamak gerek. Elimde ki kaynaklardan bunun aşamalarını sizinle paylaşmaya çalışacağım;

Öncelikle bu sürecin her çocuk için farklılık gösterdiğini belirtmek isterim. Bazı çocuklar 18 ay kadar kısa bir sürede fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimsel yeteneklere ulaşabiliyorlarken, bazı çocuklar ise 3-4 yaşına kadar bu durum için hazır olamayabiliyorlar. Yani bazı çocuklarda birkaç haftaya kadar gelişime ayak uydurabilmek mümkünken, bazı çocuklarda ise aylar sürebiliyor. Bu dönemde tek önemli olan şey çocuğunuzun verdiği işaretlere yerinde ve doğru cevap verebilmek...

2 Haftadır Doruk için uğraşıyoruz. Biz öğretmeniyle yaşı gereği zamanı geldiğini düşünerek başladık eğitime. Çünkü zaten, 2 yaş itibariyle bu eğitime başlanması gerektiğini birçok yerde okumuştum. Şimdi gelelim Doruk'un verdiği işaretlere.


  • Mesela ilk önce, her sabah altını full dolu bir şekilde değiştiriyordum. Son 1-2 aydır, tüm gece altında duran bezi daha boş kalkmaya başladı. Bu da demek oluyor ki, Mesane kontrolünü daha geliştirmiş. Ta ki 3 yaşına kadar yarı tutatark yarı kaçırarak bir eğitim bizi bekliyor olacak. Çünkü 3 yaş itibariyle mesane kontrolü daha da gelişmiş olacak. 
  • Bazı şeyleri artık kendi yapaya başladı. Mesela evde bulunan lazımlığının ne işe yaradığını biliyor, bezine yapmış bile olsa, yaptıktan sonra "çiş" deyip, lazımlığına gidebiliyor.
  • Büyük tuvaletini yaparken artık kapı arkasına sinmeye, ve yüzü kızarmaya başladı mesela bu da bir başka işaret. Bu durum aynı zamanda çiş ve kakayı ayırt ettiğini de gösterir :)
  • Babasıyla tuvalete gitmek istiyor, ve babasını taklit ediyorsa (kız çocukları için annesini örnek alması gibi) bu da bir başka işaret.
  • Mesela tuhaf gelecek ama elimde ki bir kaynağa göre tuvalet eğitimi yaşının geldiğini gösterir işaretlerden biri de çocuğun ne dediğinizi anlaması ve küçük, basit  talimatlara uyması. Ör; yeşil arabanı al getir gibi..
Bunlardan daha sayabilirim. Ama Doruk'un belli başlı yaptığı hareketler ve işaretler bunlar. O nedenle, artık onun hazır olduğunu düşündük. Doruk'un da hazır olup olmadığını zaman gösterecek. Sadece şu konuda dikkatliyiz. Asla ve asla zorlama ve baskı olmamalı. Uzun bir süreç bizi bekliyor olsa dahi sabırlı olmalı ve ona karşı anlayış göstermeliyiz. Bu konuyla ilgili halen elimde ki bir kitabı okumaktayım. Okudukça edindiğim bilgileri, tuvalet eğitimi esnasında neler yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz mutlaka sizlerle paylaşıyor olacağım :)

Hepinize Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder